Šumivá vína, perlivá vína, sekt nebo šampaňské? Proces výroby je odlišný, a to značně.

sumiva-uvodni

Možná jste to nevěděli, ale jsou značné rozdíly mezi šumivým vínem, perlivým vínem, sektem i šampaňským.  Oslovili jsme pana Hrušku ze společnosti VÍNO HRUŠKA, zda by nám mohl poodhalit, jaký je rozdíl v šumivých vínech. Možná jste to nevěděli, ale jsou značné rozdíly mezi šumivým vínem, perlivým vínem, sektem i šampaňským.  Pan Hruška se ve vinařském oboru pohybuje už řadu let, řadí se mezi významné producenty českého vína, provozuje řadu kamenných prodejen a jeho vína můžete zakoupit i na e shopu VÍNO HRUŠKA , kde se můžete dovědět více informací o vínu z pohledu odborníka. 
V následujících řádcích se dovíte více.

ŠUMIVÁ VÍNA JSOU OPATŘENA DRÁTĚNÝM KOŠÍČKEM  

Když se budeme bavit o rozdílu mezi šumivým a perlivým vínem, zásadní rozdíl je v obsahu přetlaku oxidu uhličitého (CO2).  Tento přetlak se měří v jednotkách bar. 
Obecně můžeme tvrdit, že perlivá vína mají okolo 2,5 bar, ale vinařský zákon uvádí od 1 bar až po 3 bar. Šumivá vína musí mít přetlak nad 3 bar, ale obvykle mají okolo 5-6 bar a zátky jsou opatřeny ,,Agrafou´´ což je drátěný košíček, který zajistí bezpečnost při manipulaci s láhví.

Rozdíl mezi sektem a šampaňským (Champagne)

Šumivá vína v rámci technologie se rozdělují na dva typy, a to na vína vyráběna: 


1) tradiční nebo-li šampaňskou metodou, což je druhotné kvašení přímo v láhví (sycení CO2 je přímo druhotnou fermentaci v láhví). Vína vyrobena tradiční technologii mají jemné, ale intenzivní perlení, které zůstává ve skleničce delší dobu a dodává vínu extraktivní nádech.


2) ,,Charmantovou metódu ´´ což je výroba šumivých vín ve velkokapacitních tlakových nádobách. 

Produkty vyráběné oběma metodami tedy označujeme za sekt.   

Šampaňským (Champagne) můžeme označit jen vína vyráběná tradiční metodou nebo-li metodou Champagne a víno v láhví musí ležet minimálně 15 měsíců na jemných kalech, ročníkové Champagne až 36 měsíců. Samozřejmě je nutné připomenout, že Champagne je oblast ve Francii a tento název se musí používat jen pro vína vyrobená v tomto regionu. Obvykle se tyto vína scelují nebo kupážují (Cepáge) z více odrůd, aby se cíleně dosáhlo požadovaného charakteru výsledného Cuvée. Takovéto šampaňské můžete zakoupit i v e shopu VÍNO HRUŠKA, například Champagne DEVAUX.

Devaux

Jak správně tato šumivá vína/šampaňská skladovat


Veškerá vína, jak tichá, perlivá nebo šumivá by se měla skladovat v chladu a temnu okolo 8°C, proto sklepní podmínky jsou pro skladování ideální. Vyšší vlhkost v tomto případě bývá výhodou, skrz korkové zátky. 

TEPLOTA PŘI SERVÍROVÁNÍ

Teplota pro servis šumivého vína je samozřejmě na ledu, s ideální teplotou okolo 5°C. Nezapomínejme na teplotu sklenice, která má v místnosti 23°C a po 2 minutách víno ve skleničce má o 2°C více, proto je vhodnější šumivá vína podchladit.

 

 JAKÝM SEKTEM OSLAVIT PŘICHOD NOVÉHO ROKU?


Pan Hruška nám doporučil: „Rád bych se zmínil i o našem naturálním sektu La Vie (život), který je vyrobený tradiční technologií a kromě výrazného charakteru, kde se zrcadlí odrůdy Ryzlink Rýnský, Chardonnay a třetí odrůda je tajemství (naše know how), leží víno na našich selektovaných kvasinkách získaných z našich autochtonních vinic z Bílých Karpat. Jedná se o regionální sekt s kořeny našeho Terroir vyrobený tradiční nebo-li šampaňskou technologií s ležením 12 měsíců na jemných kalech. Čím jiným oslavit příchod nového roku“. 

LaVie

 Pan Hruška nám prozradil, že mají nový přírůstek do vinné rodiny ,,esterické´´ Frizzante z odrůdy Hibernal.  
Napověděl: „Esterické CO2 získáváme z fermentace tichých vín, které stlačením zkapalníme a následně použijeme pro sycení našeho Frizzante. Toto aromaticky obohacení CO2 dává vínu krémovější a plnější charakter. Rezistentní odrůda Hibernal nabízí plný, ovocný charakter  po citrusech s dominantním grapefruitem a černém rybízu. Jedná se o novinku z hlediska technologie, ale hlavně pro naše zákazníky. Zcela určitě doporučuji ochutnat.“ Podívejte se na nové víno Frizzante

 

Frizzante

 

 Děkujeme panu Hruškovi za ochotu spolupracovat s RAXI na tvorbě tohoto článku, stejně tak i týmu z VÍNO HRUŠKA, který se na článku podílel.

 
V jakých sklenicích podávat šumivá vína se dočtete v našem článku na blogu.

Bezpečného uskladnění vín můžete docílit se stojany na víno od RAXI. Sklenice jsou ve stojanech uloženy tak, abys se navzájem nedotýkaly. Přitom jsou uloženy přehledně a stylově.

S výběrem stojanů vám může pomoci i E BOOK, kde dostanete ucelené informace.


RAXI.cz si na tento článek vyhrazuje autorská práva ©️, kopírování je zakázáno.

NAŠE TIPY