5 IKONICKÝCH KOKTEJLŮ pro horké letní dny

koktejly-uvodni
K letní atmosféře neodmyslitelně patří long drinky, míchané nápoje s relativně velkým objemem tekutin. Mají nás ochladit, dopřát nám příjemně uvolnění a relax po práci. Vinné koktejly stály léta stranou a netěšily se zrovna dobré pověsti. V posledních letech, ale přichází jejich velký comeback a není divu, mají totiž velký potenciál. Dokonce zarytí konzervativní milovníci vína se rádi nechají, po práci, „naladit“ Aperolem. V článku od RAXI zjistíte, že připravit si tyto koktejly doma, není žádný kumšt. Pojďme si přiblížit 5 ikonických drinků s vínem.

Uložení vína ve stojanech RAXI

 

sangria

Sangria – španělská krev

A začneme zostra. Název tohoto velmi oblíbeného nápoje původem z Pyrenejského poloostrova, vznikl ze španělského výrazu pro krev (sangre). Sangria se totiž klasicky připravuje z červeného vína. Nejlepší víno na přípravu autentické sangrie je Grenache. Tato odrůda pochází ze Španělska a má charakteristické aroma po červeném ovoci. Do klasického receptu patří také malé množství brandy, pro fajnšmekry např. španělská de Jerez. Při tak nízkém objemu však brandy nemá na sangrii velký vliv. Klidně použijte jakoukoliv brandy, kterou máte v baru. Nezbytnou součástí je také ovoce, které se nechává v sangrii naložené nejlépe přes noc. Následující den se vyjme a sangria se podává s ovocem čerstvým. Můžete použít téměř jakékoli ovoce (třešně, broskve, jahody), ale rozhodně byste neměli opomenout plátky pomeranče a citronu. Sangrii je nejlepší podávat vychlazenou, takže ji uchovávejte v lednici nebo ji doplňte před podáváním ledem. Podle evropských pravidel se může pod jménem sangria nápoj prodávat již pouze ve Španělsku nebo Portugalsku. Vy si ho ale bez obav můžete připravit doma.

Recept na klasickou Sangrii

Ingredience na 1 džbán:

1 lahev červeného vína (mladé červené víno s ovocnými tóny)
půl šálku brandy
Cukr: dle chuti a preferencí
Koření: kousek Skořice (badyán, muškátový oříšek, zázvor, hřebíček)
Ovoce: 1 pomeranč nakrájený na plátky, 2 citrony nakrájené na plátky, další dle chuti (třešně, broskve, jahody)
Soda (můžete přidat těsně před podáváním, pokud máte rádi šumivé nápoje)

Postup: Citrusy oloupeme a vymačkáme šťávu. Ve velkém džbánu smíchejte víno, brandy, cukr, koření, ovoce, šťávu a kůru z citrusů nakrájenou na plátky. Směs nechejte v chladu odstát. Po tom, co ji z lednice vyndáte, vyjměte ovoce a vyměňte ho za čerstvé. Doplňte sodou nebo ledem a podávejte.

mimosa

Mimosa – vykouzlí to nejkrásnější ráno

Drink spjatý s popíjením zejména v ranních a dopoledních hodinách. Angličané ho označují jako “hair of the dog” neboli lék na zmírnění kocoviny. Skvěle funguje i jako stylový nápoj na brunch.
Neobvyklý název dostal koktejl na základě podobnosti s barvou květů středozemní rostliny Akácie stříbrné nebo-li Mimózy. Legenda praví, že ho vymyslel po jedné krušné noci, král filmového hororu Alfred Hitchcock ve 40. letech v San Francisku. S největší pravděpodobností ho však poprvé namíchal barman Frank Meier, v hotelu Ritz Carlton v Paříži již v roce 1925. Drink skládající se pouze ze 2 ingrediencí (kvalitní šampaňské a pomerančový džus) chová v oblibě i anglická panovnice Alžběta II. Poměr džusu a šampaňského je 1:1. Pokud máte chuť se víc rozšoupnout, namíchejte si Buck's Fizz, kde je poměr šampaňského 2:1 nebo zkuste variantu Grand Mimosa – stačí zakápnout mimosu trochou francouzského likéru Grand Marnier. Experimentovat můžete také džusem. Pokud vyměníte pomerančový džus za broskvový, voala, máme tu italské, Bellini. Delikátní je také varianta džusem grapefruitovým (Megmosa) či brusinkovým (Poinsettia).

Recept na kokteil Mimosa:

Ingredience:
75 ml šampaňské nebo prosecco
75 ml čerstvá pomerančová šťáva (pomerančový džus)

Postup: Nejprve si vymačkáme šťávu z pomeranče. Nalijeme ji do sklenice a teprve poté opatrně nalijeme šampaňské po skle. Můžeme opatrně promíchat, abychom nepřišli o bublinky.

kalimoxto

Kalimotxo – víno s kolou pijí jen barbaři?


Mnozí z nás ho již ochutnali, aniž by tušili, že jde o tento nápoj. Sladká chuť Coca-Coly s trochou kyselosti červeného vína — to je Kalimotxo (čti calimočo). V letních parnech je velmi osvěžující a díky nižšímu obsahu alkoholu se vám na sluníčku hned tak nezamotá hlava.
Sladký nápoj, známý také jako Rioja Libre nebo Jote, pochází z Baskicka v severním Španělsku, kde se začal popíjen někdy ve 20. letech. Legenda praví, že skupina španělských teenagerů chtěla zlepšit chuť levného červeného vína, a tak se rozhodli přidat do něj kolu.
Pojmenování Kalimotxo vzniklo až v 70. letech na festivalu v Baslitsku, kde se s velkým úspěchem pokusili organizátoři zmírnit nedostatky většího množství vína právě přimícháním koly. Nápoj byl pojmenován po jednom z organizátorů festivalu Kalimerovi, zkráceně „Kali“. Asi to nebyl zrovna žádný fešák, a tak přidali ještě baskické slovo motxo (ošklivý).
TIP: Ještě odvážnějším drinkem, se kterým se ve španělsku můžete setkat je Tinto de verano v překladu znamená doslova „letní červené víno“. Připravuje se z červeného vína a citronové bublinkové limonády La Casera u nás bychom ji mohli nahradit citronovým Spritem nebo 7UP.

Recept na Kalimotxo

Ingredience na 1 džbán:

1 lahev červeného vína (Nejlepším typem vína je Rioja, Cabernet nebo Pinot Noir)
Stejné množství Coca Coly nebo Kolového nápoje
Plátek citronu
Led

Postup: Naplňte džbánek ledem a zalijte vínem a colou (poměr 1:1), jemně promíchejte a poté nalijte do vychlazené sklenice. Ozdobte plátkem citronu.

aperol

Aperol Spritz – oranžová legenda letních zahrádek

Je tak populární a všichni ho milujeme. Odkud se ale vzal Aperol Spriz? Je to tak trochu Italsko-německá fúze. „Spritz“ je jedním z nejoblíbenějších a nejoceňovanějších italských long drinků. Zrodil se v Itálii v oblasti Veneto okolo roku 1800. V té době mělo místní víno poněkud vyšší podíl alkoholu, a tak zaměstnanci habsburské říše, zejména vojáci, začali žádat místní hostinské, aby „nastříkali“ (německy spritzen) do vína trochu vody a víno se tak odlehčilo.
S hořkým likérem Aperolem se začal nápoj míchat zhruba ve 20. – 30. letech 20. století. Aperol je italský aperitiv s charakteristickým zářivým oranžovým odstínem. Jeho název pochází z italského slangového slova apero (předkrm).
Spritz s proseccem namísto tichého vína, vznikl až v 70. letech. V roce 2011 recept na Aperol Spriz oficiálně uznala organizace IBA (International Bartenders Association) a přidělila mu název „Spritz Veneziano“. V posledních letech se těší takové oblibě, že dokonce vznikl speciální druh prosecca pro míchání s Aperolem - Cinzano Pro-Spritz.

Blízkým příbuzným oblíbeného Aperol Spritzu je Campari Spritz. Ačkoli chutná a voní podobně, Aperol má méně než polovinu obsahu alkoholu (11 %), také je méně hořký a Campari má mnohem tmavší barvu než Aperol.

Recept na Aperol Spritz

Ingredience:

30ml Prosecco
20ml Aperol
10ml perlivá voda
Plátek pomeranče na ozdobu
Sklenici naplníme ledem. Nejprve opatrně nalijeme prosecco po skle, aby nevyprchaly bublinky, poté přidáme Aperol a perlivou vodu. Lehce promícháme a ozdobíme plátkem pomeranče.

strik

Máte rádi Fröccs?

Že jste ho ještě neochutnali? A co dobře vychlazený vinný střik? Fröccs je jeho maďarskou variantou. Ideální na popíjení v letním parnu. Příjemně osvěží a můžete si jej dopřát ve větším množství.
Vinný střik s největší pravděpodobností vznikl v Rakousku 19. století jako způsob, jak „vytvořit bublinkové víno“. O prvenství se ale hlásí i maďarský vynálezce a inženýr, Ányos Jedlik, zabývající se také výrobou sody. Na jednom z večírků v roce 1842 poprvé smíchal sodu s vínem a vynalezl tak vinný střik. Tento velký maďarský vynález se z počátku nazýval „Spritzer“, což je německý výraz pro perlivou vodu. Později ho maďarský básník, Mihály Vörösmarty nazval „Fröccs“ (z maďarského „fröccsen“ neboli cákat). Termín a nápoj se uchytily a brzy jste mohli najít Fröccs v každé vinárně a restauraci.

Klasický fröccs obsahuje pouze dvě složky: sodu a víno. Podává se vychlazený, avšak přidání ledu je zakázáno. Námitky, že ředění vína vodou je hřích, již dávno neplatí. Naopak, může mít i výhody. Soda napomáhá hydrataci při příjmu alkoholu z vína, navíc nezkresluje chuť, bublinky a mírné zředění přinášejí jemné chuťové nuance a vlastnosti, kterých byste si jinak nevšimli.

A jak se to má s poměry? Víno se obvykle ředí na 25 % nebo 50 %. Avšak záleží na osobní preferenci. Například v Maďarsku vinárny nabízejí řadu poměrů doporučených k danému typu vína, nejoblíbenější poměr je ovšem (nagyfröccs) dva díly vína na jeden díl vody.

Vinné střiky opět zažívají renesanci – je to oblíbený nápoj napříč generacemi. Ani vám nic nebrání připravit si ho doma k letnímu posezení. Tak odhoďte předsudky a Egészségére! (nazdraví)

KAM ULOŽIT VÍNA, NEŽ PŘÍJDOU NA VÁŠ STŮL?

Vína k přípravě těchto drinků můžete nejdříve uložit do bezpečných stojanů RAXI, stojanů české výroby. Podle velikosti vaší sbírky jsou vám k dispozici stojany malé, velké, dokonce i stojany na míru.

POJ_90_DESIGN_6

RAXI.cz si na tento článek vyhrazuje autorská práva ©️, kopírování je zakázáno.

NAŠE TIPY