Moravskými vinařskými stezkami na kole, kalendář podzimních akci 2022

cyklostezky-uvodni2

Užijte si krajinu posetou vinicemi na kole, dříve, než ulehne k zimnímu spánku. Podzim je obdobím, kdy finišují práce na vinicích a sbírají se plody vinařovi práce. Při podzimním sběru se ukáže, jak srpnové a zářijové počasí zamíchalo s kostkami a jaké kvality dosáhnou plody vinné révy. 

krajem-vina2

ŠLÁPNOUT DO PEDÁLŮ SE VYPLATÍ I NA PODZIM

Právě na podzim máte možnost okusit první vína z letošní sklizně. Oproti letním měsícům se budete na podzim těšit i z jiného sortimentu nabízených vín. Konec léta a podzim jsou jedinečné díky lahodnému moku, který máte možnost okusit jen jednou do roka. Ano, bavíme se o burčáku, který je meziproduktem při výrobě vína a jeho konzumace je možná jen několik dní po začátku kvašení moštu.

BARVA A CHUŤ NAPOVÍ

Zárukou kvality by měla být jeho typická žlutozelenkavá barva s jemně okrovým odstínem. Samozřejmě, pokud se bavíme o burčáku z bílých hroznů, který u nás převládá. Od vinaře se můžete dočkat dále pohoštění ve formě růžového a červeného burčáku. Další známkou kvality je jeho vůně. Ve správném moku ucítíte svěží a čerstvou vůni drcených hroznů, odpovídající vinné odrůdě, z jejichž “kořenů” vzešel. Více o burčáku, jeho výrobě a fázích zrání se dočtete V TOMTO ČLÁNKU.

krajem-vina

 

Při podzimním putování v roce 2022 se vám otevírají tyto cyklostezky.

3.9.2022 Velké Pavlovice Putování za burčákem po Modrých Horách

modrehory-rozhledna-slunecna

 Ať už bílý, růžový nebo červený burčák. Při této akci budete mít možnost vychutnat si všechny z nich. Jak uvádí organizátor, nehraje se o čas, ale o relax. Proto si tento zážitek náležitě vychutnejte.

17.9.2022 Tour de burčák po vinařských stezkách Znojemska

znojemsko

 znojemsko-mapa

1.1.2022 Tour de burčák po vinařských stezkách Kyjovska

kyjovsko

 kyjovsko-mapa

UKONČENÍ CYKLISTICKÉ SEZÓNY-ZAVÍRÁNÍ CYKLOSTEZEK

Nejen na kolech, ale i na koloběžkách můžete ukončit cyklistickou sezónu po vinařských stezkách. Máme dobrou zprávu, zapojit se mohu dokonce i chodci, pro které máme doporučení v podobě stezky pro pěší. Pro zvídavé z vás je připravena poučná stezka o historii mnišského řádu cisterciáků. Označit slovo linkem (https://cs.wikipedia.org/wiki/Cisterci%C3%A1ck%C3%BD_%C5%99%C3%A1d) 

8.10.2022 Na kole vinohrady Uherskohradišťska-zavírání cyklostezek

 uherskohradistsko

 uherskohradistsko-mapa

Stezka Sadská pěší

Jak se říká, chodit pěšky není těžký. Proto si organizátoři připravili stezku určenou pro pěší. Jedná se o velmi nenáročnou trasu o délce 10 km, takže ji zvládne i vaše babička nebo mladá rodina s kočárkem.

stezka-pesi

Stezka "Po stopách cisterciáků" - Velehradská

 

stezka-po-stopach-cisterciaku

Stezka Ryzlinku rýnského - Královská

Každá z cyklostezek je něčím ojedinělá. U stezky Ryzlinku rýnskénského projedete obcemi proslulými Jízdou králů, zapsanou na seznamu nehmotných památek UNESCO ČR.

stezka-ryzlinku-rynskeho 

Stezka Rulandského bílého

Cyklistická trasa vás povede přes 10 obcí. Největší raritou této trasy je ale Kudlovický vinný žleb. Z video ukázky na vás dýchne atmosféra malebné sklepní uličky.

 stezka-rulandske-bile

VŠECHNY BARVY PODZIMU, VINICE ZALITÁ PODZIMNÍM SLUNCEM 

Na podzim můžete z pohledu cyklistického sedla navíc spatřit všechny barvy podzimu. Představte si scenérie, když slunce obtiskne svou žlutou barvu do listů vinné révy a přimísí odstín červánků.

Stromy a vinice zbarvenými podzimními barvami, krajina těsně před tím, než začne ulehat ke svému podzimnímu a zimnímu spánku.  

NA PLAVKY POZDĚ, NA PALČÁKY BRZY

Jako správný cyklista už víte, že podzimní počasí si dokáže pěkně „pohrát s kartami“. K povinné výbavě si raději přibalte i pláštěnku a něco teplejšího, ať nejste zaskočení a nic vám nezkazí příjemné chvíle při ochutnávání letošní sklizně, třeba v některém sklípku, na který dorazíte při cestě.

ŽELEZNÉ ZÁSOBY NA ZIMU? KAM ULOŽÍTE SVÁ VÍNA?

Jistě už plánujete, že si z letošní sezóny uděláte pěknou zásobu vín. Počasí je více než příznivé a úroda tak bude dosahovat výborných výsledků. Dobré víno si žádá, aby bylo kvalitně uloženo. Inspirovat se uložením vín můžete v článku NENECHÁVEJTE SVÁ VÍNA LEŽET LADEM, POŘIĎTE JIM STOJAN. 

Dozvíte se zde mimo jiné, že RAXI nabízí praktické a stylové řešení. Pořiďte vínům stojan, který bude nejen praktickým pomocníkem, ale i designovým doplňkem. U volně stojící lahve se může snadno stát, že se převrhne a rozbije se. Ve stojanu budete mít naopak zajištěno bezpečné uložení.

Čítá vaše domácí sbírka jen pár lahví nebo se už rozrostla do obřích rozměrů? Dokážeme uspokojit potřeby každého.
V katalogu vás mohou oslovit pultovéoboustrannépojízdnépatrovéprezentační a prodejní stojany.

RAXI.cz si na tento článek vyhrazuje autorská práva ©️, kopírování je zakázáno.

 

NAŠE TIPY