Popularita VINAŘSKÝCH AKCÍ v Česku stále stoupá

veletrhy-uvodni2

Češi jsou sice národem pivařů, ale poslední průzkumy ukazují, že nejoblíbenějším alkoholickým nápojem je u nás víno. Piva se sice na objem zkonzumuje více, ale co se obliby týče, víno je jednoznačným vítězem. Důkazem mohou být také stovky vinařských akcí, které se na našem území ročně konají. Ať už se jedná o oblíbené vinné slavnosti, degustace, výstavy, veletrhy či soutěže. V průběhu celého roku, se zde můžete setkat s tím nejlepším z produkce nejen velkých zavedených značek, ale také malých rodinných vinařství.

Holakovsky

O DOBRÉM VÍNU MUSÍTE DÁT VĚDĚT

Dobré víno se prodává samo, chtělo by se říci. Bohužel kvalitní produkt je pouze jedna strana mince. Pokud vinař vyrobí sebelepší víno, ale nedá o něm dostatečně vědět, zůstane mu ve sklepě takzvaně na ocet. Zejména menší vinařství, bez podpory marketingového oddělení, vsází při prezentaci na osobní kontakt.

„Účastníme se vinařských akcí, food festivalů nebo otevřených sklepů jako například Vinný košt, Prima Fresh festival či Otevřené sklepy Kyjovska“ říká Nikol Holakovská z rodinného vinařství Holakovský.

Mladá sympatická dvojce založila vlastní vinařství v roce 2016. Vinice obhospodařují na viničních tratích Hrubé Padělky v malebné obci Vlkoš nedaleko Kyjova. Vína vyrábí pouze z hroznů, které si sami vypěstují a zaměřují se jak na tradiční, tak i nové odrůdy. Skladba odrůd je velmi pestrá, aby si každý našel to své.

My v RAXI máme pro jejich vína slabost a je nám proto ctí, že si k prezentaci oblíbili pultové stojánky právě naší značky. Setkat se s nimi můžete v průběhu roku na některých ze zmiňovaných událostí spojených s ochutnávkou vína.
Produkci Holakovských můžete ochutnat také přímo v jejich slepě nacházejícím se ve Vlkošských búdách – sklepní uličce s ukázkovou lidovou sklepní architekturou. V nabídce mají řízené degustace, vybrat si můžete ze tří časově různé náročných variant, k dispozici je také ubytování.

Holakovsky2

ŠAMPIONI Z HROZNŮ

Mimo prezentací na vinařských slavnostech a festivalech, Holakovští také pravidelně obesílají soutěže vín. Za zmínku stojí Velká zlatá medaile ze soutěže v Bojnici, za naši Pálavu, ale ani další vína nezůstala v pozadí, poslali jsme 9 vzorků a 9 se nám jich vrátilo s medailí,“ s úsměvem shrnuje letos dosažené úspěchy vinařka. Také ve Zlatém poháru Československa, soutěži nejlepších českých a slovenských vín, jejich vína excelovala – z 9 vzorků získalo 6 vín medaili. Obstát v dnešní době v tak velké konkurenci je skvělé.

ZA VÍNEM NAPŘÍČ REPUBLIKOU

Velmi zajímavým prostorem pro prezentaci zejména menších vinařů jsou již zmíněné festivaly vína a food festivaly. Na rozdíl od veletrhů zaměřených spíše na odbornou veřejnost, jsou více nakloněny laickému publiku. Panuje zde uvolněná atmosféra a dobrá zábava, protože k vínu patří muzika. Součástí festivalu jsou doprovodné akce všeho druhu. Nesmíme opomenout také různé delikatesy, které již zdaleka netvoří jen vynikající uzeniny a sýry. Snoubení vína a gastronomie je v posledních letech na vzestupu i v naší kotlině. Uspokojeny budou doslova všechny vaše smysly.
Jak jsme zmínili v úvodu v Česku existuje těchto akcí nespočet. Již každé větší město má dnes svůj vlastní festival vína. Některá i několikrát v roce. Každý si jistě najde událost dle svého gusta. Za všechny zmíníme 3 festivaly, na které bychom vás rádi pozvali.

 Holakovsky6

České festivaly vína

Festival paradoxně založený v Plzni, v pivním ráji, uspěl a pod značkou České festivaly vína nyní probíhá v mnoha českých městech. Na dva dny se náměstí zaplní stánky vinařů výhradně z Čech a z Moravy, které organizátoři pečlivě vybírají. Užít si můžete také bohatý doprovodný program. Vstupné je zdarma, víno se však nalévá pouze do zakoupených festivalových sklenic.

Nejbližší akce
8. 10. 2022 - Přeštický festival vína 2022
12. 11. 2022 - Svatomartinské trhy Poděbrady 2022

 

Vinný košt

Festival Vinný košt je již stálicí na vinné scéně. Milovníci dobrého vína se setkávají již od roku 2018 v různých městech republiky a nové lokace stále přibývají. Na náměstí můžete korzovat okolo 15-18 stánků, kde každý vinař prodává vzorky vín nebo celé láhve, které si můžete otevřít až v klidu doma. Vstupenkou je opět zakoupení festivalové skleničky nebo samolepky na vlastní skleničku. Akce je doprovázena hudebním doprovodem. Organizátoři myslí také na rodiče, připraveny jsou různé tvořivé koutky pro děti.

Nejbližší akce
8. 10. 2022 – Vinný košt Příbram

Otevřené sklepy

Na festival otevřených sklepů můžete vyrazit dvakrát ročně. Víno budete ochutnávat od vinaře přímo ve vinných sklepích. Akce se vždy účastní okolo 30 vinařů ze čtyř až pěti sousedních obcí. Festival probíhá dva dny, během kterých, teoreticky můžete ochutnat až 300 vzorků, což ovšem není v lidských silách. Mezi obcemi je k dispozici autobusová kyvadlová doprava. Samozřejmostí je pak občerstvení a doprovodný program. Vstupenky se vyplatí kupovat v předprodeji.

Nejbližší akce
5.-6. 11. 2022 - Podzim na Mutěnsku

 

NAŠE TIPY