Pokrmy pro zváštní příležitost - Wagyu: perla mezi hovězím masem

wagyu-uvodni3

Slavíte opravdu výjimečnou událost, u jejíž příležitosti byste rádi podávali pokrm hodný jejího významu? Chcete uctít hosty, pochoutkou, kterou ještě neokusili?

Pro tyto účely se hodí hovězí maso plemene wagyu, které můžete upravovat mnoha způsoby - od tataráku až po steak.

tatarak

Wagyu je plemeno japonského skotu, jehož maso je vyhledáváno po celém světě a označováno za velkou delikatesu. Maso je typické svou mramorovou strukturou - tuková vlákna jsou hustě prorostlá každou částí masa tohoto skotu. Maso wagyu protkané tukovými pavučinkami je šťavnaté a křehké. Přímo se rozpadá na jazyku. Právě mramorování masa dle odborníků stojí za výjimečně intenzivním chuťovým zážitkem.

wagyu-1

Plemeno wagyu žilo po staletí jen v Japonsku a jeho vývoz byl zakázán. Nebylo tak kříženo s jinými plemeny a stalo se velmi unikátním. Zákaz vývozu byl však prolomen a plemeno se dostalo do USA a Austrálie. Odtud se putovalo i do dalších zemí.

 

1 PIVO PRO VOLA

Chov wagyu se stal velkým byznysem a tomu odpovídají i chovné metody. Skot, který se napájí rýžovým vínem saké a zapíjí ho pivem, to je realita všedního dne. No nemají se dobře? Proč tomu tak je? Lahodný mok má zlepšit zažívání a vyvolat hlad. V případě skotu wagyu tedy hlad po speciální směsi tzv. wagyu müsli.

japonska-krava2

V JAPONSKU SE MASÍRUJÍ I BÝCI

Japonské býky nepotkáte nikde na pastvě, jak je tomu u nás. Stáda jsou ustájena, a tak se téměř nehýbou. Není se čemu divit, že potom potřebují masáž :-). Opravdu, masírována je každá část jejich těla. Je to ale kvůli tomu, aby se tuk rovnoměrně rozprostřel po celém těle.

 japonska-krava

WAGYU ZA HRANICEMI

Celosvětově zájem o wagyu strmě roste. V České republice jsme ve fázi objevování. Ale i u nás chováme domácí strakatý skot, který je typický svým hustým mramorováním a je obdobou skotu wagyu.

KDE MOHU OCHUTNAT MASO Z WAGYU

Steak z japonského hovězího se doporučujeme připravovat rychle a krátce do rare propečení.

steak2

Pokud si chcete vychutnat nejen skvělou chuť steaku, ale užít si i výjimečnou atmosféru a náležitý servis, doporučujeme navštívit specializovanou restauraci.

Jestli naopak dáváte přednost domácí přípravě, dovoz čerstvého masa wagyu ze zahraničí vám zajistí internetové obchody, které doručí zboží až k vašim dveřím.

A CO K HOVĚZÍMU? JEDINĚ TO NEJLEPŠÍ ČERVENÉ VÍNO

Základní pravidlo zní: červené maso se skvěle doplňuje s červeným vínem. Jelikož má wagyu v mase vysoký obsah tuku, hodí se kombinovat s bohatšími víny s výraznějšími tříslovinami. Ovocný charakter vína zase může zvýraznit chuť masa. Proto se mezi vhodná vína řadí Cabernet Sauvignon a jemu podobná vína s tříslovinou.

kompress_Raxi_1050x383_dekan

NEŽ VÍNO PŘISTANE NA VÁŠ STŮL

I víno potřebuje svou péči, stejně jak tomu je u skotu wagyu. Pro červená vína se hodí dekantace. Starší vína se musí minimálně 24 hodin před dekantováním postavit, aby klesl kal. Do té doby skladujte víno prakticky a bezpečně, ideálně ve variabilním systému RAXI, který vyhoví vašim požadavkům a možnostem. Do menšího bytu vám pravděpodobně bude stačit některá z menších variant, máte-li větší archiv či vinotéku, oceníte větší řešení. Nebo si můžete nechat vyrobit stojan na míru. Jak správně DEKANTOVAT se dozvíte v tomto článku.

stojan-na-vino-raxi-ukazka-zpracovani-materialu

  

Přejeme vám nezapomenutelné gurmánské zážitky spojené s konzumací wagyu.

RAXI.cz si na tento článek vyhrazuje autorská práva ©️, kopírování je zakázáno.

 

NAŠE TIPY