Dekantaci vína by neměl opomíjet žádný hostitel

kompress_Raxi_1050x383_dekan

Dekantace vína je malý vinařský obřad. Zajistí, aby se víno zharmonizovalo, provzdušnilo a zbavilo sedliny. Výsledek je jasný – dokonalý chuťový zážitek. Proto by dekantování vína měl provádět každý hostitel, který chce svým hostům dopřát to nejlepší.

Dekantování zaručí skvělý požitek z vína

Dekantace je proces opatrného přelití vína z lahve do speciální karafy zvané dekantér. Na dně lahví, zvláště u staršího červeného vína, se totiž usazuje takzvaný depot, což jsou vysrážená třísla a barviva, objevit se může i vinný kámen. Tato sedlina v žádném případě není závadou, ale svou konzistencí by kazila cekový požitek z popíjení vína. Účelem přelévání tedy je, aby sedlina zůstala na dně lahve. Široká spodní část karafy zase dopřeje vínu více prostoru a vzduchu k úplnému rozvinutí buketu.

601

3 hlavní zásady dekantace

  1. Před dekantací nechte lahev s vínem stát alespoň 24 hodin, aby depot klesl na dno. 
  2. Kromě lahve s vínem a dekantační nádoby budete potřebovat také svíčku k prosvěcování hrdla lahve. 
  3. Do karafy nalijte nejprve půl deci vína a krouživými pohyby zápěstí ho rozviřte po stěnách karafy, aby se takzvaně zavínila. Toto víno vylijte, nikdy ho neservírujte.

Postup dekantace zralých vín

Po oněch 24 hodinách ve vertikální poloze můžete začít víno opatrně přelévat z lahve do karafy. Nejdříve jen trochu, po zavínění dekantační nádoby zbytek. Přelévejte opravdu pomalu, aby víno nedostalo kyslíkový šok, po stěně dekantéru. Hrdlo lahve držte nad zdrojem světla, nejlépe nad zapálenou svíčkou, díky čemuž uvidíte, až se sedlina dostane do hrdla. V ten moment přestaňte s naléváním.

S karafou opět zakružte, aby se víno otevřelo a zharmonizovalo svoji vůni a chuť. Víno v dekantéru nechte ještě hodinu stát kvůli provzdušnění. Pak můžete nalévat do sklenic a vychutnat si každý doušek.

Dekantace mladých vín – ano, či ne?

U mladých vín nevzniká sedlina, zvláště pokud jsou filtrovaná. Nicméně někteří vinaři zastávají dekantaci mladých červených vín kvůli tzv. vydýchání. V tomto případě můžete víno do karafy přelévat proudem, který se bude v dekantéru rozstřikovat. Takové provzdušnění může vínu pomoci více se otevřít a vypustit dosud „uvězněné“ aromatické látky lépe než ve vinné sklenici. Jediné víno, které dekantaci opravdu nepotřebuje, je mladé bílé.

Jak víno před dekantací skladovat

Jak již bylo řečeno, starší vína se musí minimálně 24 hodin před dekantováním postavit. Do té doby skladujte víno prakticky a bezpečně, ideálně ve variabilním systému Raxi, který vyhoví vašim požadavkům a možnostem. Do menšího bytu vám pravděpodobně bude stačit některá z menších variant, máte-li větší archiv či vinotéku, oceníte větší řešení. Nebo si můžete nechat vyrobit stojan na míru.

322-1

Ať tak či tak, poctivé materiály stojanů Raxi zaručují vysokou nosnost a dlouhou životnost, jejich čistý jednoduchý design se jen tak neokouká. Mají mnoho podob a můžete si je přizpůsobit dle potřeby.

Závěrečné shrnutí, ať zbytečně netápete, zní následovně:

  • Víno skladujte bezpečně, prakticky a vkusně.
  • Zralá vína dekantujte z důvodu odloučení sedliny a harmonizace chuti.
  • Mladá červená vína můžete dekantovat kvůli provzdušnění, mladá bílá vína dekantování vůbec nepotřebují.
  • K dekantování potřebujete svíčku, dekantér a vinné sklenice. Nebo rovnou sadu karafy a sklenic.
  • Dekantací vína se před svými hosty blýsknete a dopřejete jim jedinečnou podívanou a chuťový zážitek.

POUŽITÉ PRODUKTY