Víno, které se zrodilo z ohně - barikové víno

barikove-vino-700x384

Jak souvisí oheň se skvělým vínem a jak unikátní postup výroby dává vínu nezaměnitelnou chuť? 

Zřejmě se již nedozvíme, koho prvního napadlo “vypálit” sud zevnitř a naplnit ho vínem. Záhy se však ukázalo, že takto uložené víno získá nezaměnitelné aroma a po zásluze je nazýváno nápojem králů. 

 CO JE VLASTNĚ BARIKOVÉ VÍNO 

Barikovaná vína (či bariková, barrique) jsou taková, která dle tradice a zákona zrají vymezenou dobu v dubových sudech. Specifické jsou svojí nezaměnitelnou chutí a charakterem. Už při prvním doušku vás uchvátí tóny vanilky a kouřového dřeva.   

1 STARÝ DUB A 2 MALÉ SUDY 

Barikový sud může být vyroben pouze z několika druhů dubů, především francouzského a amerického. Strom roste a čeká na svůj osud 70 až 230 let. Potom z něj mistr bednář vyrobí pouze 2 sudy o obsahu 225 litrů.  Vhodné dubové dřevo tedy není levná komodita a tím je ovlivněna i konečná cena vína. 

OPÉKAČKA BARIKA   

Sud se zevnitř opaluje hořícím dřevěným uhlím, za použití metody tzv. toustování (opékání). Proces opékání lze provést v několika fázích, dle požadavků zákazníka. Čím více je sud opékán, tím silnější bude jeho vliv na víno.  

MINIMÁLNĚ 3 MĚSÍCE A 210 LITRŮ 

Podle vyhlášky 323/2004 lze slovo „barrique” použít, pokud víno zrálo nejméně 3 měsíce v dubovém sudu o objemu větším než 210 litrů a menším než 250 litrů, který nebyl používán pro výrobu vína déle než 36 měsíců.  

3 x A DOST! 

Aby proces zrání a předávání aroma probíhal správně, lze lahodným mokem naplnit barikový sud jen třikrát. Následně ztrácí své aroma a vínu už nemá co předat. Sud může být posléze používán jen jako obal na skladování dalších vín.   

EXPLOZE CHUTÍ                                                         

Víno ležením v sudu získá vůni i chuť po původním dřevě (vanilka, sladké taniny, smetana atd.) doplněné o tóny vypáleného vnitřního povrchu (karamel, pražená káva, čokoláda atd.). Dočkat se tedy můžete chuti opravdu silné a výjimečné. Ucítit lze také andělský tón vanilky. U silně páleného sudu se dočkáte spíše chuti espressa nebo pekelně hořké čokolády.           

ČERVENÁ URČITĚ, OVOCNÁ NIKDY 

Pro proces zrání v barikovém sudu jsou vhodná vína koncentrovaná, plná s určitou komplexností, dostatečnou kyselostí a vznešenou tříslovinovou strukturou. Oproti tomu, vína příliš slabá a příliš ovocná by ovlivnil barikový sud nevhodně. Proto jsou nejlepším kandidátem vína červená.   

K ČERVENÝM MASŮM A DEKANTOVAT                                

Snoubení těchto výrazných vín s pokrmy není úplně jednoduché. Většinově panuje shoda, že červená bariková vína se skvěle hodí k hovězímu masu, zvěřině, jakož i ke grilovanému tmavému masu či tvrdým sýrům. Stejně jako u déle uložených vín, je u těch barikových vhodné provést dekantaci. 

9 MĚSÍČŮ, NEBO 20 LET 

Po minimálním 3 - měsíčním ležení v sudech je víno stáčeno do lahví. Následně je víno lahvováno dále uloženo až 1 rok, stále u vinaře. Během tohoto ležení dojde k ustálení a ucelení jeho chuti. Barikové víno je v lahvích uzavřeno zásadně korkovými uzávěry, aby mohl probíhat proces mikrooxidace. Své maximum zralosti dosahuje po 3 až 5, někdy i více letech. Ty nejlepší ročníky mohou být uloženy až 20 let.  

DLOUHÉ LEŽENÍ VE SPRÁVNÉ POLOZE 

Pokud jste se rozhodli pro nákup barikového vína, dopřejte mu tu nejlepší následnou péči. Pro dlouhodobé uložení využijte například  oboustranné stojany RAXI, které můžete skládat do libovolně velkých sestav. Ke konečné prezentaci a stolování využijte menších a elegantních stojanů.