Grilujte s OpenWine!

grilovani-uvodni

K letnímu období neodmyslitelně patří čas strávený s přáteli ve společnosti grilovaných delikates a lahví výborného vína. Správnou kombinací výše uvedeného velmi lehce znásobíte gastronomický požitek a povýšíte jej na něco nezapomenutelného. OpenWine, dovozce prémiových vín z Chile a Argentiny, pro Vás za tímto účelem vytvořilo přehled nejčastěji grilovaných specialit a k nim precizně zvolená vína.

steaky

Steaky

Je těžké najít lepší kombinaci než klasický steak s Cabernetem Sauvignonem. Výrazná struktura Cabernetu Sauvignonu tvořená pevnými tříslovinami, koncentrovanou chutí s výraznými tóny tmavého ovoce výborně doplňují hutnou texturu hovězího masa a intenzivní omáčky typu demi glace. Pro lehčí úpravy hovězího masa doporučujeme z chilských vín Syrah Gran Reserva.

Klobásy / Bratwurst

Typickou německou delikatesu výborně doprovodí bílé víno s vyšší kyselinou jako např. rakouský Ryzlink rýnský nebo argentinský sekt z vysoko posazených vinohradů oblasti Mendoza založený na Chardonnay. Právě svěží kyselina v těchto vínech balancuje vyšší obsah tuku. V případě použití hořčice nebo dipů na bázi majonézy zvolte toto plné, krémové Chardonnay z Argentiny. Pro pikantní a intenzivně kořeněné klobásy zvolte doprovod v podobě národní chilské odrůdy Carménère.

Žebra

Pro žebra s barbecue omáčkou doporučujeme červené víno na bázi Tempranilla nebo argentický Malbec. Tato vína nabízí tóny s nádechem tmavého ovoce a zemitosti, které umocňují charakter BBQ omáčky a balancují její sladkost.

hamburger

Hovězí hamburgery

Patří mezi léty prověřené stálice letního grilování. Stejně jako u steaků si hovězí maso žádá komplexní vína s výraznou tříslovinou, která vyvažují chuť tučnějšího masa. Ideální volbu představuje např. španělský Monastrell. V případě použití sýru typu cheddar sáhněte po strukturovaném Cabernetu Sauvignon z úpatí And.

Vegetariánský burger & Špíz

K lehkým úpravám zeleninových „placek“ a špízů doporučujeme snoubit rakouský Grüner Veltliner nebo chilský Sauvignon Blanc z oblasti Maipo Valley. Růžová vína se hodí k hamburgerům založeným na grilované kořenové zelenině, zatímco vínomilci mající v oblibě červená vína mohou zvolit lehký Pinot Noir, který je vhodné lehce vychladit.

losos

Mořské plody

Pro účely grilování rybího filetu volte tučnější ryby. Ideální je např. losos, pstruh nebo mečoun. Mušle nebo krevety doporučujeme upravovat v hliníkové misce, aby předešly připálení. Pokud jde o párování s vínem, v případě mořských plodů dominují bílá vína, která nepřehluší jemné chuťové tóny ryb. Velmi dobrou volbu představuje španělské Verdejo. Další možností je chilský Sauvignon Blanc z přímořské oblasti Leyda Valley s tóny citronové trávy, limetky, angreštu a jemnou slaností v závěru, která se harmonicky pojí s přirozenou slaností mořských tónů.
Pro své univerzální použití nejen k mořským plodům doporučujeme španělské šumivé víno Cava nebo moderní italské Prosecco.

Více o našem obchodním partnerovi OpenWine zde.