BIO VÍNA - módní výstřelek nebo krůček k ochraně přírody?

bio-uvodni

Pojďme se podívat, co se skrývá za pojmem BIO vína, nazývaná také jako organická. Co musí vinař dodržet za normy, aby mohl na své vyprodukované víno dát nálepku – BIO?

Samotné výrobě špičkových BIO vín předchází jejich vypěstování, které je rozhodující a řídí se také zásadami ekologického vinařství. To, jak bude víno chutnat, je ovlivněno především kvalitou hroznů – jak byly ošetřovány, kdy byly sklizeny. Proces ošetření vinic má také svá pravidla, kterých se musí vinaři držet. Za organické víno může být označeno jen takové, které je vyrobeno z hroznů vypěstovaných v souladu s předpisy EU a následně musí být dodržena i specifická výroba.

bio2

ŠETRNÉ OŠETŘENÍ VINIC PROTI ŠKŮDCŮM


Vypěstovat hrozny tak, aby byly ošetřeny jen ekologicky a nebyly napadeny škůdci a chorobami, je kumšt. Pokud se člověk rozhodne pro ekologické vinohradnictví, měl by se zřeknout využití herbicidů a pesticidů. Nahrazují je jiné, ekologické varianty. Používají se přípravky na bázi extraktu olejů z mořských řas, přesliček, fenyklu, pomerančové kůry, vodní draselné sklo apod.
Pro pěstování BIO vín se některé odrůdy vín hodí více, či méně. Jsou však i takové odrůdy, které nevyžadují žádný chemický zásah.

bio-3

VÝROBA VÍNA A JEHO CHUŤ


Někteří vinaři při výrobě zcela vylučují používání čisté kultury kvasinek a živných solí, enzymů a čiřidel živočišného původu. Taková výroba má za následek zemitou chuť vín.
Organická vína mají přírodnější chuť a vůni. Nižší obsah siřičitanů (což je chemická sloučenina síry, používaná ke stabilizaci vína při stáčení) pak blahodárně působí na organismus.
Víno musí být uchováváno bez konzervačních látek (nebo ve velmi malém množství).

bio4

VÍNO, ŽE KTERÉHO VÁS NEBUDE BOLET HLAVA


BIO víno neobsahuje siřičitany, které jsou tak hojně používány u běžných vín ke konzervaci. Nemusíte se tak bát, že vás bude po pár skleničkách vína bolet hlava.

PODÁVÁNÍ VÍNA – TRPĚLIVOST RŮŽE PŘINÁŠÍ


Červené víno si žádá, aby bylo před samotným podáváním otevřeno, vhodná je i dekantace.
Pokud se jedná o starší víno, dopřejte mu i pár hodin odpočinku v dekantéru. Buďte trpěliví, za odměnu se vám víno „otevře“ a uvolní se z něj aroma.
Bílé víno dekantaci nepotřebuje, určitě však není na obtíž. Po otevření láhve bílého BIO vína se nemusíte obávat, že by se mohlo zkazit, pokud se ihned nedopije. Zazátkované ho můžete skladovat i týden, při teplotě do 20 stupňů.

bio1

SKLADOVÁNÍ S HÁČKEM


BIO víno postrádající konzervační látky raději k archivaci nedoporučujeme. Nápoj je náchylnější na výkyvy teplot a změnu světla. Při nevhodném skladování by tak mohlo dojít ke kvasnému procesu. Proto víno skladujte v temnu a při teplotě 10 – 15 stupňů. Pro bezpečné uložení využijte například úložné systémy RAXI – nabízející skladování ve vodorovné poloze. Na výběr jsou stojany pro uložení 2 lahví, 30, klasické, pultové,  až po uložení tisíců lahví, dělané na zakázku.

 WPUL5

NADĚJNÉ VYHLÍDKY PRO NAŠI PLANETU

Ekologická produkce přináší pozitivní přínos pro životní prostředí. Touto otázkou se zabývají již vinaři po celém světě. Vinař nemusí produkovat bezpodmínečně jen BIO vína. Podpořit půdní rovnováhu může i eliminací pesticidů náhradou za ekologičtější alternativu.
Vinicemi to nezačíná, ani nekončí. Orné půdy se jen velmi pomalu vzpamatovávají z necitlivého zásahu používáním velmi vysokého množství chemikálií. Všichni si uvědomujeme, že je potřeba vydat se jiným směrem, což musí být podpořeno i vládními nařízeními. Ekologické vinařství je takovou malou vlaštovkou. Ale tímto směrem se začínají vydávat i producenti dalších potravin, které můžeme podpořit i my.

RAXI.cz si na tento článek vyhrazuje autorská práva ©️, kopírování je zakázáno.

bio5

NAŠE TIPY