FOLKLÓR na jižní Moravě – nejen hudba, tanec a zpěv

folklor-uvodni

Folklór - to jsou kulturní tradice, jako jsou lidové tance, hudba, zpěvy, stavební styly, zvykové tradice.

V České republice jsou lidové tradice a folklór hluboce zakořeněné, protože jsou předávány z generace na generaci. Svědčí o tom nespočet folklorních spolků a souborů, kde jsou k tradičním tancům a zpěvům vedeny už malé děti. Není tedy divu, že folklorní akce jsou velmi vyhledávanou formou zábavy.

V RAXI.CZ vám v tomto článku doporučíme kulturní folklórní akce, které byste si neměli nechat uniknout. Protože se jedná o různé, převážně letní termíny, jistě si vyberete i vy.
Budete mít možnost předat kulturní tradice i dalšímu pokolení, svým dětem či vnoučatům. Jedná se o program, který zaujme diváky všech věkových skupin. Pokud nechceme, aby se časem nestala ze zvyku mrtvá tradice, musíme ji „živit“. Účast na folklórních akcích zatím nenasvědčuje tomu, že bychom se měli obávat. Obzvláště v posledních letech je účast vysoká.

KALENDÁŘ VYBRANÝCH AKCÍ FOLKLÓRNÍCH SLAVNOSTÍ NA JIŽNÍ MORAVĚ

 

 cimbal

28.-29.5.2022 JÍZDA KRÁLŮ VLČNOV

K folklórním zvyklostem neodmyslitelně patří JÍZDA KRÁLŮ.
Jedná se o tak významnou tradici, která byla dokonce zapsána organizací UNESCO na seznam Mistrovských děl ústního a nehmotného dědictví lidstva. V roce 2022 vás zveme do Vlčnova. Čím je Jízda králů tak specifická? V průvodu na koních vždy jezdívali mladí osmnáctiletí muži, kteří by měli v dobách minulých nastoupit na vojnu. Říkalo se jim legrúti. Přihlížejícím musí ukázat, že obstojí v jízdě na koni, že už jsou z nich muž. Od diváků přitom vybírají dary pro krále, kterým bývá mladý chlapec z místní rodiny, oblečený jako děvče. Chlapci jsou oblečeni v místních krojích, stejně tak jsou ozdobeni i koně. Celá akce je doprovázena hudbou, koštem dobrých vín a slivovičky. K tanci a poslechu hraje cimbálová muzika.
Dále můžete očekávat folklórní pořady, jarmark lidových výrobků, které bude doprovázet vystoupení všech vlčnovských souboru a hudebních skupin.

jizda-kralu

vlcnov4

vlcnov3

23.-26.6.2022 STRÁŽNICKÉ SLAVNOSTI 2022 - FOLKLÓRNÍ FESTIVAL STRÁŽNICE

Každoročně pořádaný Strážnický folklórní festival je druhý nejstarší v České republice. První ročník se započal už v roce 1946. K prezentaci souboru z Československa se v průběhu let přidaly další státy a festival se tak stal mezinárodním.
Festival probíhá na více scénách v amfiteátrech v zámeckém parku, ve vinohradnickém areálu a před usedlostmi ve strážnickém skanzenu.
Akce je výjimečná i tím, že se jedná o spojení dvou festivalů – Mezinárodního folklórního festivalu Strážnice a folklórního festivalu Dětská Strážnice. K vidění tak bude i početné zastoupení dětských souborů. O další důvod víc, proč na festival zavítat s dětmi a předat jim kus naší i mezinárodní kulturní tradice.

straznice2

straznice


straznice3

21.-24.7.2022 HORŇÁCKÉ SLAVNOSTI, VELKÁ NAD VELIČKOU

 

10.-11.9.2022 SLOVÁCKÉ SLAVNOSTI VÍNA – UHERSKÉ HRADIŠTĚ

Slovácké slavnosti jsou označovány za slavnosti vína a otevřených památek. Jedná se o prezentaci kulturního dědictví slováckého regionu. Cílem akce je obnova lidových, kulturních a historických tradic Slovácka, integrace vinařských obcí, posílení přeshraniční spolupráce, rozvoj cestovního ruchu.
Můžete si tak vychutnat vystoupení desítek folklórních souborů, cimbálových muzik i dechových kapel, společně s ochutnávkou vín a regionálních specialit. Přijeďte do Uherského Hradiště a užijte si nezapomenutelnou atmosféru.

slovacke-slavnosti-vina3

 slovacke-slavnosti-vina2

 slovacke-slavnosti-vina4

Další seznam akcí naleznete ZDE.

 

Tradice přetrvávají v době útisku, nadvlády, ale i v době naprosté svobody, neboť nás spojují. Máte-li rádi připomínání tradičních hodnot naší kulturní historie a pochutnáte-li si rádi na klasických staročeských dobrotách a dobrých vínech a slivovičce, zavítejte na některou z folklórních akci jižní Moravy.

pernicky

VÍNO NA VÁŠ STŮL – ZE STOJANŮ RAXI

Byl by téměř hřích nedovézt si domů nějaké dobré vínečko. Budete tak moci v pohodlí vašeho domova zavzpomínat, jak bylo na jižní Moravě krásně.
Uložením vína do českých stojanů RAXI budete mít jistotu, že je vaše víno uloženo správně a bezpečně. Nejenže víno uloží bezpečně v horizontální poloze, což je nejvhodnější skladování vína. Každá láhev je uložena samostatně, bez rizika možného rozbití. Bonusovým faktorem je vzhled stojanu. Jedná se designový kousek, který oživí každý kuchyňský kout.
Úložné systémy RAXI si dokáží poradit s uložením vína v jakémkoli prostoru. Jsou totiž variabilní. V katalogu vás mohou oslovit pultové, oboustranné, pojízdné, patrové, prezentační a prodejní stojany. Po vaší specifikaci zadané do konfigurátoru pak zase dokážeme vyrobit stojan jakýchkoli rozměrů a tvarů. 

RAXI_SENSE_3

 RAXI.cz si na tento článek vyhrazuje autorská práva ©️, kopírování je zakázáno.

NAŠE TIPY