Špatně zvolená servírovací sklenice víno “umlčí”

uvodni-sklenice

Nechte víno promluvit a ono vám poví svůj příběh. Když dáte vínu příležitost, může vám o sobě vypovědět i ta nejhlubší tajemství. Svou chutí vám napoví, kde zrálo, kolik slunečních paprsků na něj dopadalo, o půdě, která mu dala vláhu. To vše vám dá na vědomí díky sklenici, ve které bude podáváno. Ale pozor! Zvolíte-li špatnou sklenici, víno “bude umlčeno”.

SKLENICE PRŮZRAČNÉ JAKO KŘIŠŤÁLOVÁ STUDÁNKA

Víno se posuzuje nejen podle chuti, ale i barvy. Jiskru bílého či červeného vína nemůžete spatřit v barevných sklenicích. Proto je doporučováno čiré a hladké křišťálové sklo.

VÍNO PODÁVNÉ Z VOLSKÝCH ROHŮ

Již dávno je těm dobám, kdy se víno pilo z volských rohů. Gastronomie si prošla dlouhým vývojem, který se naštěstí nezastavil ani u kožených nebo kovových nádob. Na řadu přišlo to nejlepší z nejlepšího SKLO. Sklo totiž nepředává nápoji žádné pachy. Sklo neovlivňuje chuť a kvalitu, ale dokáže ovlivnit náš vjem.

O TOM, JAK BUDE VÍNO CHUTNAT, ROZHODUJE FYZIKA

Nenechte se mýlit. Žádná sklenice nemůže změnit chuť vína. Co ale sklenice dokáže, je to, jak nám bude víno vpraveno do úst a kterou část jazyka “zasáhne”. Jak víte, na jazyku jsou rozmístěny chuťové pohárky pro vnímání sladkého, kyselého, hořkého a slaného. U každého druhu vína je třeba dát vyniknout něčemu jinému.

Proto jsou na konkrétní druhy vín doporučovány rozdílné sklenice. Například velká sklenice není velká jen z toho důvodu, aby mohlo být víno dobře provzdušněno, ale nutí nás při pití zaklonit i více hlavu. Tím pádem se víno dostane na jinou část jazyka, jak by tomu bylo u pití z malé skleničky. Sami můžete posoudit, jak chutná 1 konkrétní značka vína z různých sklenic. Můžete si doma udělat test. Z nesprávné sklenice nemusíte vůbec pocítit některé složky vína.

Za zmínku stojí i kvalita sklenic. Některé nekvalitní varianty sklenic nemají ostrý okraj. Mají na sobě jakoby “obroučku”, která není žádána. Víno má přirozeně plynout na jazyk. Tento kulatý okraj sklenice by se dal připodobnit retardéru na silnici, který víno zabrzdí a “vyhodí” ho na jinou část jazyka, než by tomu mělo být. Říká se, že máme mlsný jazýček, ale on není jen mlsný. Je to ten nejlepší znalec vína, kterého máme.

I VÍNO OCENÍ TY SPRÁVNÉ TVARY 

Tvar sklenice má na víno ještě větší vliv jak teplota vína, ale i ta je důležitá. Je například nemyslitelné podávat podchlazené červené víno. O podávání vína a jeho správné teplotě se dočtete více v článku Servírovat víno jako sommeliér.

Vraťme se k tomu důležitějšímu, a to správným tvarům sklenic. Tvar i objem sklenice ovlivňuje charakter vín. Pro každý druh vína se hodí jiná sklenice.

Informace o speciálních typech sklenic se dočtete zde.

sklenice-s-pozadim 

BÍLÉ VÍNO

Víno máme řádně vychutnávat. Bílému vínu dá nejlépe vyniknout tenkostěnná sklenice. Mezi vínem a ústy tak není téměř žádná bariéra a chuťové pohárky mohou být zcela ponořeny do lahodného nápoje. Jedná se spíše o uzavřenější sklenice, aby se zabránilo oxidaci. Obsah sklenice je menší, aby víno při degustaci nestačilo zteplat.

Informace ke sklenici na bílé víno Attimo

ČERVENÁ VÍNA Z OBŘÍCH SKLENIC NA 2 LITRY

Červená vína se podávají ve větších sklenicích balónovitého tvaru s dlouhou stopkou. Kyslík hraje pozitivní roli při pití červených vín a ve velkých buclatějších sklenicích mají dostatek prostoru pro provzdušnění a uvolnění aromatu. Můžeme se setkat s obřími číšemi i na 2 litry, do kterých se však nalévají jen 2 dcl vína. Víno nám ukáže své kvality až po otevření a na samotném začátku degustace chutná jinak, jak na konci.

Informace ke sklenici na červené víno

ViolaŠUMIVÁ VÍNA MAJÍ „POŘÁDNOU PĚNOVOU ČEPICI“

U šumivých vín je možno pozorovat, jak bublinky řetízkují a postupně víno opouštějí. U kvalitního sektu se po nalití tvoří kvalitní hustá pěna. Tento efekt můžeme pozorovat díky podávání vína do sklenice typu flétna. Jedná se o tenkou uzavřenější sklenici na vysoké stopce, aby se zabránilo úniku bublinek a ohřevu samotného vína. Díky úzkému tvaru je patrné krásné perlení a aromatické látky se přenáší přímo do našeho nosu.

Informace ke sklenici na šampaňské

Sandra