VINOBRANÍ to je sklizeň vína, ale i oslava celoročního snažení

vinobrani-uvodni2

Období, na které vytouženě čeká každý vinař. Po měsících usilovné práce, kdy potil na vinicích “pot, krev a mnohdy i slzy” může konečně sklidit plody své práce a doufá v ten nejlepší možný výsledek.

Vinobraní jsou slavnosti sklizně vinné révy, pořádané na podzim. Dalo by se říci, že společně s vinaři slaví celý národ. Do měst s vinařskou tradicí se sjíždí účastníci z celé republiky. Akce vinobraní bývá spojena s doprovodným programem, hudebními a tanečními vystoupeními, degustacemi vína a burčáku.

VINOBRANÍ Z POHLEDU VINAŘE

SBĚR HROZNŮ

Období sběru je závislé na kvalitě hroznů, která je ovlivněna mnoha faktory, polohou vinohradu, počasím, odrůdou apod.
Jestli je víno dostatečně zralé a dospělo do momentu, kdy může být sklizeno, poznají pouhým ochutnáním. To, jestli je kyselost a cukernatost v dobrém poměru, poznají také z chemického rozborů bobulí. Vinaři by se tak dali po právu označovat jako “malí chemici”.

vinobrani3

Víno se sklízí ručně za pomoci nůžek nebo mechanizovanými stroji, které však mohou porušit vinné keře. Sklízecí kombajny navíc nezajistí výběr pouze kvalitních hroznů bez plísně nebo naopak nedozrálých. Proto se i některá velká vinařství uchylují k ruční sklizni zejména při výrobě těch nejkvalitnějších vín.

vinobrani2

vinobrani7

CO SE DĚJE POD STŘECHOU

Co pro vinaře obnáší období, kdy jsou sklízeny hrozny vinné révy? Vinaři se přesouvají ze svých vinic, aby dokončili finální dílo.
Jakmile jsou hrozny sklizeny, přichází na řadu oddělení stopky od bobulí, nazývané odzrnění.
Podle vína, které vinař sklidil na své vinici, přichází lisování. Ale pozor, výroba bílého vína není totožná s výrobou z červených bobulí.
K výrobě červeného vína se používají celé hrozny i s jadérky a slupkou.
Naopak u bílého vína se využije jen šťáva z hroznů nazývaná mošt. Zde se slupky od šťávy oddělují hned po lisování.
V obou případech následuje další proces výroby kvašení a školení. Ano i víno se školí neboli získává lepší vlastnosti. Například čiřením, aby nebylo kalné, filtrací, dokvašením, odkyselením či přikyselením.

vinobrani1

BURČÁK - NEŽ SE Z MOŠTU STANE VÍNO

Prvním produktem z hroznů, který může vinař okusit, je burčák. Vzniká z čerstvě vylisovaných hroznů a dále prochází několika stádii kvašení.
Podle doby prokvašení je označován jako: sladký, ve varu, po zlomení, mydliňák a mladé víno. Správný moment, kdy je optimální obsah cukru, alkoholu je, když burčák tzv. “vaří”.
Český vinařský zákon má pro burčák jasnou definici. Pod názvem burčák se smí prodávat výhradně produkt vyrobený z letošních tuzemských hroznů révy vinné a že k jeho prodeji smí docházet pouze v období od 1. srpna do 30. listopadu příslušného kalendářního roku.

PERLIČKY ZE SVĚTA

Dalo by se říci, že burčák po světě není téměř znám. Pije se výhradně v Čechách, Rakousku, Slovensku a Německu. Za hranicemi dalších zemí se téměř nekonzumuje a nemají pro něj vlastně ani příslušné slovo.

  • Rakušany je nazýván burčák Sturm=bouře
  • Němci mu pak dávají názvy Junger Wein (mladé víno),Neuer Wein (nové víno), Federweisser (nebo Federweißer).
  • Angličané si pro něj našli pojmenování partially fermented wine, new half-fermented wine nebo new wine (znamená mladé víno), a nebo must.
  • Francouzi si našli obdobu vin bourru.

vinobrani10

CESTOVAT ZA VÍNEM SE VYPLATÍ

Protože burčák je nejlepší čerstvý a jeho převoz bývá velmi komplikovaný, vyplatí se za burčákem přijet. Vybrali jsem pro vás 3 tipy, kde budete moci vychutnat jeho lahodnou, jemně perlivou chuť. Poznačte si je už teď do svého kalendáře.

9.-11. září Pálavské vinobraní v Mikulově

Akce, kde budete moci vychutnat vínko za doprovodu cimbálové muziky nebo populárních hvězd z Česka i Slovenska. Pořadatelé ale mysleli i na ty nejmenší, naše děti. Čeká na ně zábavný program v podobě pohádek, písniček, dobových tanců, šermířských zápasů, kejklířů a výcviku dravců. Na Horním nádvoří zámku pak mají možnost vyzkoušet základy řemesel, například v hrnčířské dílně.

palavske-vinobrani

10. září Vinobraní na Kuksu

Barokní vinobraní si užijete na Kuksu. Nebude chybět hudební program a tradiční jarmark. Největší atrakcí je pak historická tradice, kdy víno poteče po kaskádovém schodišti jako za hraběte Šporka.

16.-19. září Mělnické vinobraní

Svátek vína na soutoku Labe a Vltavy. Třídenní akce doprovázená rozmanitým kulturním programem (od cimbálové muziky, historické souboje až po pouliční divadlo a moderní hudbu). Můžete se také svézt výletní lodí, navštívit mělnický zámek či podzemí.

SKLADOVÁNÍ VÍNA A BURČÁKU

Nejlépe uděláte, když burčák budete konzumovat čerstvý, přímo u vinaře. Pokud se rozhodnete pro převoz autem, bude se vám hodit šikovný spolujezdec, který pravidelně povolí všechny zátky. Jinak by vás mohlo čekat nemilé překvapení, jako tomu bylo ve scéně z populárního filmu BOBULE :-)

Jinak je tomu u vín stáčených do skleněných lahví. Ty mají samozřejmě jiné nároky na skladování. Kampak je uložíte?

Bezpečného uskladnění vín můžete docílit se stojany na víno od RAXI.

Skladování ve stojanech RAXI splňuje několik požadavků, jsou:

  • PŘEHLEDNÉ — každá láhev má své jedinečné místo s dostatečným prostorem
  • BEZPEČNÉ — uložení láhve mírně pod úrovní nosníků brání jejímu vypadnutí při manipulaci se stojanem.
  • PROSTORNÉ — stojan o rozměru 1×1 m jednoduše pojme 110 lahví vína
  • STYLOVÉ — kombinace kvalitních materiálů a jednoduchý nadčasový design.

Stojany RAXI mají další velkou výhodu,
Pokud váš archív vín poroste, může se rozrůst i proctor pro jejich skladování. Stojany lze totiž dokupovat a spojovat k sobě pomocí příslušenství.
S výběrem stojanů vám může pomoci i E BOOK, kde dostanete ucelené informace.

Mockup_flat_ebook_PRUVODCE

 

RAXI.cz si na tento článek vyhrazuje autorská práva ©️, kopírování je zakázáno.

 

NAŠE TIPY