Příští vinařská zastávka? Maďarsko!

den-sousedu-uvodni

Byla by velká škoda, zůstávat pouze v hlavním městě Budapešti, pojídat langoše a koupat se v termálních lázních. Co si takhle vyrazit na skleničku do některé z mnoha vinařských oblastí, a zkusit vnímat tuto krajinu i dalšími smysly?

Mírné klima, různorodost půdy, dostatek vláhy i slunce. Tak tyto faktory, spolu s nadšením a pílí místních osobitých vinařů, dotvářejí ideální podmínky pro pěstování vinné révy v této středoevropské zemi.

V Maďarsku nalezneme přes dvě desítky vinařských oblastí. Ačkoliv se můžou zdát na první pohled rozdílné, vyznačují se společnými znaky, mezi které můžeme zahrnout rozmanitost, originalitu a jedinečnost.

Největší popularitě v mezinárodním měřítku se pravděpodobně těší Tokajské víno, ale své místo zde mají i další jedinečná vína jako je např. Býčí krev nebo „vulkanická“ vína ze Somló.

Asi nám dáte za pravdu, že degustace není vůbec špatná forma zjišťování nových poznatků. A kam tedy vyrazit a která místní vína ochutnat?

 

1. SEVERNÍ VINAŘSKÉ OBLASTI

Vinice, které se nacházející se v tomto pásmu, se rozkládají na příkrých horských svazích či vysokých náhorních plošinách v nadmořské výšce 200–300 m.

Vína pocházející z této oblasti, jsou díky specifickým přírodním podmínkám, příjemně ovocitá a jemná. Z bílých odrůd jmenujme třeba Olaszrizling, Leányka, Ottonel Muscat, Szürkebarát, Sauvignon Blanc a Chardonnay.

V případě, že dáváte přednost vínům červeným, tak vězte, že legendární Býčí krev (Egri Bikavér) má svůj původ právě v tomto regionu. Toto víno se vyrábí z tmavě rudých hroznů – nejvyšší podíl zastoupení má odrůda Kékfrankos, kterou doplňují další místní a zahraniční modré odrůdy. 

den-sousedu3

2. VINAŘSKÁ OBLAST TOKAJ

Tato historická kulturní krajina, která je zapsána na seznamu UNESCO, v sobě ukrývá po staletí fungující symbiózu mezi přírodou, člověkem a vinnou révou. Červená jílovitá půda v kombinaci s vynikajícím mikro i makro klimatem, dala vzniknout znamenitému přirozeně sladkému Tokajskému vínu.

Za nejstarší a nejznámější odrůdy jsou považovány Furmint a Hárslevelű, své příznivce si však získávají i další vína např. Muškát žlutý (Sárgamuskotály), Kabar, Zéta či Kövérszőlő.

Za návštěvu stojí rozhodně i vinné sklípky Hercegkút, kde si budete připadat jako v Tolkienově Hobitíně.

den-sousedu5

3. VINAŘSKÉ OBLASTI U BALATONU

Maďarské moře, jak se s oblibou přezdívá největšímu středoevropskému jezeru, nemusí být jen další zastávkou na vaší koupací letní dovolené.

Horské masivy chránící povodí Balatonu a slunce, které se odráží od vodní hladiny, ve spojení s půdou s bohatým obsahem sopečného čediče + vápence, propůjčují místním odrůdám specifický charakter a chuť. Produkují se zde především vína bílá jako Ryzlink vlašský nebo Rulandské šedé, která můžete třeba ochutnat ve známé vinařské oblasti Badacsony na severním břehu Balatonu.

Za vínem, které má údajně magickou moc, se musíte vypravit do Somló. Juhfark, známé také jako svatební víno, se údajně podávalo již na královském dvoře. A to z jednoho prostého důvodu, že se díky němu prý rodí chlapci (tolik očekávaní následníci trůnu). Vulkanická půda, která je bohatá na minerály, propůjčuje vínům ze Somló naprosto výjimečnou chuť. Někdo ji popisuje dokonce jako „chuť mokré sopky“.

den-sousedu1

4. VINAŘSKÁ OBLAST PANNON

Trošku jako ve středomoří si můžete připadat v oblasti podél pohoří Mecsek a Villány. Rozmanitá půda (od vápence přes hlinitou/jílovitou až po spraš) spolu s dlouhými slunečnými dny vytváří ideální podmínky pro pěstování modrých odrůd (např. Kadarka).

Vína z nejjižnější maďarské vinařské oblasti Villány jsou chráněna symbolem ocúnu, známkou ochranného statutu a autentičnosti. O odrůdě Cabernet Franc, která se používá jako surovina k výrobě nejkvalitnějších vín, mluví místní vinaři jako o výjimečné až speciální.

Pokud chcete potěšit i jiné než chuťové smysly, zavítejte do vesnice Villánykövesd, malebné tříúrovňové vesnice s barevnými vinnými sklípky.

Ať už se za novými zážitky (se skleničkou v ruce) vypravíte i do dalších vinařských oblastí v Maďarsku, máte téměř 100% jistotu, že všude najdete tu pravou vřelou atmosféru pro ochutnávku jedinečného vína.

Tak na zdraví – egészségedre!